Geschreven door Lea Goodett

Maandag 7 december stonden we met Animal Save Nederland bij slachthuis Vion, waar dagelijks tussen de 17 en 20 duizend varkens van nog geen 6 maanden oud worden geslacht.

Met onze acties willen we de dieren een gezicht geven en laten zien hoe deze dieren hun laatste uren doorbrengen. Ons doel is om mensen bewust te maken van het feit dat hun stukje vlees ooit een levend dier was met gevoel. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar veel mensen staan daar tegenwoordig niet meer bij stil en zien alleen het ‘eindproduct’.

Geen varken is hetzelfde. Niet qua uiterlijk en niet qua gedrag. Tijdens onze acties zien we heel duidelijk het verschil tussen de individuele karakters. In geen enkel opzicht verschillen ze van de dieren we als huisdier zien als het gaat om hun vermogen om blijdschap, angst en pijn te voelen. We vragen mensen na te denken over het vermeende verschil. Waarom eten we wel varken maar geen hond? Waarom slachten we varkens met tienduizenden tegelijk en brengen we onze kat naar de dierenarts voor een waardig einde als hun lijden ondraaglijk wordt?

Mensen worden steeds bewuster. Van de impact van de veehouderij op onze natuur en leefomgeving, het effect van vlees eten op onze gezondheid en de omstandigheden waarin deze dieren leven en sterven.

Veel mensen denken bij het zien van de foto’s niet aan lekker eten. Ook zullen weinig mensen deze dieren pijn kunnen doen, laat staan kunnen doden. Is het dan logisch dat we dat wel door een ander laten doen? In een tijd waarin plantaardige opties overal verkrijgbaar zijn?

We willen graag dat mensen daarover gaan nadenken en die vraag voor zichzelf beantwoorden.

De foto's zijn gemaakt door Wohtek Hubar.

Meer informatie: https://savemovement.nl