Brightlingsea is een dorp in het Noorden van Engeland waar bewoners zich spontaan organiseerden om het transport van levende dieren uit de haven te stoppen. Het protest, "the battle of Brightlingsea" startte in januari 1995 en duurde negen maanden.

De activisten waren allemaal dorpelingen, het merendeel vrouwen, en de meesten waren zelfs nog nooit naar een demonstratie geweest. Dit is een van de weinige voorbeelden van buurtverzet tegen de dier-industrie.

Dorpelingen tegen veewagens

Toen Brightlingsea door exporteurs werd aangesteld als nieuwe export haven voor levende dieren richtten bewoners direct een lokale groep, Brightlingsea Against Live Exports (BALE) op. Men probeerde de trucks tegen te houden, hopende dat de dieren werden teruggestuurd. Dit mondde uit tot een dagelijkse strijd waarbij soms wel tweeduizend mensen op de been kwamen. Zo ketende men zich vast aan een bus die voor de ingang van de haven werd gelegd. In de strijd om Brightlingsea werden zes honderd mensen gearresteerd, en honderd raakten gewond. Bescherming van de trucks door politie kostte de staat £2.25 miljoen.

In oktober 1995 vertrok er voor de laatste keer een diertransport uit de haven. De activisten wonnen omdat het transport, door alle tegenstand, te duur was geworden.

Laat dit verhaal een inspiratie zijn voor de mensen in Boxtel en ieder die te maken heeft met asociale bedrijven in de buurt!

Bronnen: http://www.animalethics.org.uk/direct-action.html en https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Brightlingsea