Op de website van de Albert Heijn kom je bovenstaande foto tegen als het gaat over de 1 sterren varkens die ze daar als stukken vlees en worst verkopen.

Wat een consumentenmisleiding!

Alle 1 sterren varkensvlees van de AH komt van Vion. Deze varkens komen nooit buiten en zien alleen maar buitenlucht op weg naar het slachthuis.

Wil je zien hoe het er echt aan toegaat in een 1 sterren varkensstal? Kijk dan bij Ongehoord. Of doe mee aan een vigil van Animal Save om te zien hoe de varkens er aan toe zijn bij aankomst in Boxtel.

Hoe zit dat met die sterren?

De Dierenbescherming (what's in a name) deelt sterren uit aan veehouders die voldoen aan bepaalde normen over dierenwelzijn. De welzijnsverbeteringen doen echter niks tegen de kern van het probleem: dat wij dieren zien als product en houden voor voedsel. Dieren hebben dan wel iets ruimere kooien en een speeltje ter afleiding van de vreselijke verveling, ze worden nog steeds tegen hun zin gehouden en geslacht. De slacht en transport van 1, 2 of 3 sterren dieren gebeurt op dezelfde wijze als hun gangbare soortgenoten.

Meer sterren betekent ook niet een duurzame oplossing voor de milieuproblematiek. Voor de productie van veevoer en het houden van de dieren zelf is veel (landbouw)grond, water en energie nodig. Bovendien stoten de dieren veel broeikasgassen uit en zitten we nog steeds met een mestoverschot.

Slachthuismedewerkers

En sterren zeggen al helemaal niks over de manier waarop slachthuismedewerkers, met name arbeidsmigranten, behandeld worden. De uitbuiting van arbeidsmigranten is hetzelfde in alle slachthuizen van Vion; arbeiders worden ook regelmatig van het ene naar het andere slachthuis uitgewisseld. De eerste corona-uitbraak was overigens ook in het biologische slachthuis in Groenlo.

Ben je begaan met dieren en wil je echt iets voor ze doen? Eet ze dan niet meer. Informatie en hulp kun je o.a. krijgen bij de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.