Vion is verantwoordelijk voor de dood van 15 miljoen varkens en bijna een miljoen koeien per jaar.

We zetten hieronder wat feiten op een rij.

Varkens

55-60% van de Nederlandse varkenshouders en 35-40% van de Duitse varkenshouders laten dieren slachten door Vion.

Vion Boxtel is de grootste varkensslachterij van Vion. Hier worden 20.000 varkens per dag geslacht. Daarnaast heeft Vion nog slachthuizen in Apeldoorn, Groenlo, en Scherpenzeel (wordt verplaatst naar Boxtel). Valkenswaard is onlangs verplaatst. Daarnaast zijn er nog acht slachthuizen in Duitsland (Altenburg, Crailsheim, Emstek, Landshut, Perleberg, Vilshofen, Ahlen en Holdorf).

Foto door de industrie zelf verspreid (ABZ diervoeding)

Hoe het slachtproces in zijn werk gaat wordt o.a. uitgelegd door Arjan Lubach, Vion zelf, en ook hier, en door Animal Rights. Varkens worden verdoofd door middel van gas voordat ze de keel wordt doorgesneden. Een beschrijving van dit proces is te lezen bij Eyes on Animals en hier ook te zien. Ieder jaar weer zien we varkens lijden op transport tijdens hittegolven. In augustus 2020 filmde Animal Rights varkens met duidelijke hittestress. Eerder, in 2016, stelde Eyes on Animals dat Vion Boxtel de varkens veel te lang laat wachten in vrachtwagens waar de temperatuur kan oplopen tot 45 graden.

De varkens in de vleesindustrie brengen hun volledige leven door in gesloten stallen. Accurate beschrijvingen en undercover filmmateriaal is te vinden op de websites van Animal Rights en Ongehoord.

De Groene Weg – het eco paradepaardje van Vion – slacht 100.000 varkens per jaar (0,6% van het totaal van Vion: het aandeel ‘bio’ is dus marginaal). Het slachtproces en ook transport van deze varkens gaat op dezelfde manier als de ‘reguliere’ varkens.

Zogenaamde beter leven 1 ster varkens zijn er ook. Dit noemt Vion Good Farming Star (Beter Leven, Für Mehr Tierschutz or Initiative Tierwohl).Het vlees van deze dieren wordt o.a. verkocht bij de AH en de Plus. Het overgrote deel - 75% - van de varkens krijgt geen ster en dit vlees is vrijwel geheel export.  

Koeien

Vion richt zich met name op ‘afgevoerde’ melkkoeien. Wekelijks slacht Vion in Nederland en Duitsland zo’n 17.000 koeien.

Een veewagen rijdt weg na een koe afgeleverd te hebben bij Vion Tilburg

De koeien worden in Nederland geslacht in Tilburg - ook de Groene Weg koeien worden hier geslacht. Het slachthuis in Leeuwarden is gesloten en daar worden nu vleesvervangers geproduceerd. Vion heeft ook nog 10 slachthuizen in Duitsland (Altenburg, Bad Bramstedt, Bamberg, Buchloe, Crailsheim, Furth im Wald, Germaringen, Großostheim, Hilden en Waldkraiburg).

Vion heeft zelf de slacht van koeien gefilmd. Meer over melkkoeien op de website van Animal Rights. De uitzending van Zembla – de topsporters van de melkindustrie – laat zien hoe de industrie koeien uitmelkt. Met het slachten van melkkoeien gaat het vaak mis. Zo zijn de koeien vaak zwanger en sterven de ongeboren kalveren een langzame en pijnlijke dood. Diverse Vion slachthuizen zijn al in opspraak geraakt en zelfs gesloten vanwege misstanden. Hierover binnenkort meer!

Van de koeien wordt nog geen 4% onder specifieke welzijnsstandaarden zoals Beter Leven, EU Organic of Für Mehr Tierschutz gehouden.

Verschillen in aantallen en omzet

De afdeling varkens is een stuk groter en zorgt voor 2/3 van de omzet; hoewel er minder aantallen koeien worden geslacht zijn de marges een stuk hoger. Er zijn veel meer boerenbedrijven die koeien aan Vion leveren (48 duizend, 1/3 van alle melkveehouders in Nederland en Duitsland) dan varkensboeren (9 duizend). De meeste koeien worden in Duitsland geslacht. In de "rundermarkt" heeft Vion te maken met sterke concurrenten en lage vraag.

Sluit VION! keurt alle gebruik van dieren af. Wij zijn voor de afschaffing van de veehouderij in zijn geheel. We strijden niet voor welzijnsverbeteringen en ‘beter leven’ of ‘bio’ vlees.

Meer dan de helft van deze bedrijven stuurt varkens naar Vion (kaartje FTM)