Sluit VION! ging vandaag op bezoek bij Vion's runderslachterij in Tilburg. We hadden ons bezoek niet aangekondigd en werden dan ook niet met open armen ontvangen zoals Eyes on Animals. Sterker nog, van ons werden diverse foto's gemaakt, zelfs toen we duidelijk lieten weten dat we hier niet van gediend waren. Toen wij foto's maakten van het uitladen van koeien werd ons op dwingende wijze verzocht de foto's te wissen. Geen zorgen: filmbeelden hebben we wel weten te behouden.

Hieronder meer informatie over dit minder bekende slachthuis van Vion.  

Afgedankte melkkoeien

Vion specialiseert zich in afgedankte melkkoeien. En met deze koeien gaat het nogal eens mis: zo werd het slachthuis in Leeuwarden gesloten nadat er meerdere misstanden werden aangetroffen door de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA), en werden zieke koeien illegaal geslacht bij het slachthuis van Vion in Buchloe (Duitsland). Dit is niet verwonderlijk: uitgemolken koeien zijn immers vaak te zwak om nog te kunnen lopen, en worden afgedankt vanwege allerlei aandoeningen gerelateerd aan de absurde melkproductie. In Nederland wordt de gemiddelde melkkoe maar 5,5 jaar oud, terwijl ze vele malen ouder kan worden. Soms zit er ook eens een kalf of stier tussen, maar dit gebeurt maar enkele malen per jaar, zo vertelde de vestigingsmanager ons.

De "carrière" van de melkkoe

Vion's runderslachterij in Tilburg is het enige runderslachthuis wat Vion nog heeft in Nederland. Het bedrijf slacht hier naar eigen zeggen vo­or­na­me­li­jk Neder­land­se run­de­ren. Ook wor­den de bio­lo­gi­sche run­de­ren voor De Gro­ene Weg er ges­lacht (1% van het totaal). Dit maakt voor de koeien weinig uit, ze worden allemaal op dezelfde wijze geslacht: ze worden verdoofd met een schietpistool en daarna wordt de keel doorgesneden.

Tijdens ons bezoek zagen we verschillende wagens aanrijden met koeien, variërend van vrachtwagens met tientallen koeien tot enkele kleine aanhangers waar hooguit een koe in past. In Tilburg slacht Vion jaarlijks meer dan 100 duizend koeien (de overige 900 duizend worden dus in Duitsland geslacht).

Volgens de slachter gaat het om koeien "aan het einde van hun carrière". Alsof deze dieren na een prettig leven nog even mogen bijkomen in een rusthuis. Dit is ver van de waarheid: koeien worden letterlijk uitgemolken, constant zwanger gemaakt, hun kinderen wordt ze afgenomen en als de "productie" omlaag gaat rest alleen nog de hel van Tilburg.