Sluit VION! werd in 2020 opgericht. Wij zijn echter zeker niet de eersten die actie voeren tegen dit bedrijf. Zélfs honderd jaar geleden protesteerde men al tegen de voorloper van Vion in Boxtel.

Momenteel is La Vie en Rose de meest georganiseerde lokale groep. Zij haalden 1000 handtekeningen op met hun petitie tegen de uitbreiding. De bewoners ergeren zich aan de toenemende verkeersoverlast en geluidsoverlast. De klachten van omwonenden zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen: van 2 in 2016 en 56 in 2018, naar 211 in 2019. Ook is men bezorgd over de uitstoot en legionella-besmettingen door de afvalwaterzuivering van Vion. La Vie en Rose schreef o.a. brieven aan de minister van Volksgezondheid en aan de burgemeester.

Op 4 juni 2020 stonden vier jonge Polen te demonstreren bij de poort van Vion in Boxtel. Ze willen dat Vion meer werk maakt van veilige werkomstandigheden voor hun landgenoten binnen in de slachterij. Dat gaat vooral om extra coronamaatregelen om besmettingen van het personeel te voorkomen.

En in 2011 blokkeerden de varkensboeren het slachthuis. Dit was een protest tegen de lage varkensprijzen. Vion reageerde overigens erg begripvol en gaf de actievoerders zelfs erwtensoep en worst. Ondertussen zijn Vion en de protestboeren dikke maten en treedt de FDF op als 'beschermer' van het slachthuis.

In 2006 wilde Milieudefensie het slachthuis blokkeren maar dit werd hen verboden door de rechter. Dit ging over misstanden bij de teelt van soja voor het veevoer.

In maart 2001 richtte het Dierenbevrijdingsfront voor tientallen miljoenen euro's schade aan bij Vion's voorloper Dumeco door brandstichting. Ook moest het bedrijf een half jaar dicht.

Brand bij Dumeco (foto: De Telegraaf)

En in november bleken onbekenden posters te hebben opgehangen rondom Vion en op verkiezingsborden:

Kortom, laat je inspireren en kom tot actie! Iedereen die onze missie en waarden steunt, kan acties doen onder de naam en hashtag #SluitVion. Klik hier voor meer informatie over meedoen.

Overige acties

Verschillende andere organisaties ondernemen actie tegen Vion:

  • Animal Rights NL publiceert regelmatig over misstanden bij Vion en is in beroep gegaan tegen de vergunning voor de uitbreiding van het slachthuis.
  • De Brabantse Milieu Federatie heeft samen met Het Groene Hart Brabant een zienswijze ingediend bij de provincie vanwege verwachte stikstofschade.
  • Animal Save Movement houdt regelmatig vigils (wakes) bij de poort van Vion.
Actie van Animal Save Movement bij Vion in Boxtel