Vorige week werden we opgeschrikt door een video waarin een Roemeense arbeidsmigrant werd afgetuigd door de manager van een uitzendbureau, Reyhan. Wij gaan ervan uit dat de Roemeen voor Vion werkte.

Twee weken eerder ontvingen wij een video van een andere Roemeense arbeidsmigrant. Deze persoon werkt voor Vion via het uitzendbureau "Flexwork" of "Flexor". Hij wordt uit zijn huis gezet en vraagt om z'n salaris. De manager van het uitzendbureau zegt hem dat als hij z'n geld wil, hij normaal z'n werk had moeten doen. Aan het einde van de verhitte discussie wordt de manager agressief en werkt de Roemeen de deur uit.

De betreffende arbeider vertelt ons dat er veel problemen zijn met dit bureau; ze betalen te laat en minder dan is toegestaan.

Deze zomer voerde Sluit VION! actie samen met Alex die onterecht werd ontslagen. Alex werd genaaid door het uitzendbureau Mahevia.

Het is duidelijk dat de uitbuiting, waarin uitzendbureaus een belangrijke rol spelen, systematisch is. We komen allerlei vormen van misbruik en intimidatie tegen. En het is nog maar het topje van de ijsberg.

Wanneer neemt Vion zijn verantwoordelijkheid?