Om zichtbaar te maken dat er elke werkdag 400 koeien door megaslachterij Vion in Tilburg worden ‘verwerkt’, organiseren Extinction Rebellion Tilburg en Sluit Vion! zaterdag 17 september een krijtactie: er komt een spoor van 400 afbeeldingen van koeien op het wegdek in en rond het centrum. De actie moet Tilburgers bewuster maken van de forse klimaatschade die veroorzaakt wordt door de vlees- en zuivelindustrie. Bovendien staan veel mensen onvoldoende stil bij het grote dierenleed waarmee deze sector gepaard gaat.

Hoewel weinigen de naam Vion kennen, is deze megaslachter samen met Friesland-Campina en Van Drie Groep één van de grote verantwoordelijken voor ernstige klimaatschade. Met een gezamenlijke uitstoot van 34,4 miljoen ton broeikasgassen per jaar (2019), laten deze drie zuivel- en vleesgiganten beruchte bedrijven als Tata Steel (19,8 miljoen ton) ver achter zich.

Vion Nederland stoot evenveel broeikasgas uit als 690.000 huishoudens. De uitstoot van het bedrijf is net zo hoog als die van de inwoners van zes steden ter grootte van Tilburg.

Deze klimaatcrimineel, verantwoordelijk voor de schadelijke en almaar groeiende bio-industrie, zou het beste meteen haar deuren sluiten. Alleen een snelle omschakeling naar een volledig plantaardig en sociaal rechtvaardig bedrijf is in onze ogen aanvaardbaar.

Nederland is de grootste vleesexporteur van de Europese Unie. Ons land exporteert meer dan veel grotere landen als Spanje en Duitsland. Per vierkante kilometer heeft ons land de meeste landbouwdieren ter wereld. Dit heeft enorme gevolgen voor ons klimaat.

Al heel lang is het motto van onze landbouw: zo goedkoop mogelijk. De grote vleesbedrijven richten zich op de wereldmarkt en nemen schaalvergroting en intensivering van boerenbedrijven voor lief. Dat is niet langer houdbaar. Niet voor de dieren, niet voor het klimaat, niet voor de biodiversiteit (stikstofcrisis) en niet voor de Nederlandse boer.

De Tilburgse raad heeft onlangs erkend dat er sprake is van een ‘klimaatnoodtoestand’. Dat is geen vrijblijvende aangelegenheid. Extinction Rebellion Tilburg en Sluit Vion! roepen de gemeente op om het voortouw te nemen en een realistisch klimaatplan, met concrete reductiedoelen, te eisen van Vion en andere megavervuilers in de stad.

Stoepkrijt actie door Extinction Rebellion Tilburg en Sluit VION!
Zaterdag 17 september 11.00 – 14.00 uur
Start met toespraken op het Pieter Vreedeplein, Tilburg. Het koeienspoor begint daar en eindigt bij Vion, Enschotsestraat 28, Tilburg.