Milieudefensie heeft onderzoek gedaan naar de klimaatimpact van de drie grootste vlees- en zuivelmultinationals van Nederland. En uiteraard ontbreekt vleesgigant Vion niet in het rijtje...

Eerst even de harde cijfers: in 2019 produceerde Vion 1.022 duizend ton varkensvlees en 213 duizend ton rundvlees. De totale uitstoot, gekeken naar de hele keten, is daarmee 11,6 megaton. Dit is te vergelijken met een derde van alle uitstoot van het wegverkeer in Nederland.

Bron: de onzichtbare vervuilers van de vlees- en zuivelindustrie (Milieudefensie)

Ondanks de mooie woorden "Vion assumes responsibility for a sustainable food supply", doet Vion juist nauwelijks iets om haar klimaatimpact te verminderen. Het bedrijf wil hooguit zelf de CO₂-footprint van haar fabrieksprocessen verminderen, wat zou leiden tot een vermindering van 2,2%. Verder legt Vion de verantwoordelijkheid vooral elders in de keten neer. Omdat de hoeveelheid varkens en melkkoeien in Nederland naar verwachting afneemt, zal Vion ook minder gaan slachten, aldus het rapport, en komt daarmee in 2030 uit op 9,7 megaton uitstoot. Vion heeft echter recent nog een slachthuis in België overgenomen en heeft plannen voor verdere uitbreiding, dus wij zien eerder een verplaatsing van het probleem.

Milieudefensie in haar rapport: "Multinationals hebben volgens internationale standaarden de verplichting om (risico’s op) negatieve effecten op o.a. het milieu en mensenrechten in hun hele keten te identificeren, voorkomen, verminderen en rapporteren (due diligence). In de praktijk betreft deze due diligence ook het klimaat. Het is duidelijk dat FrieslandCampina, Vion en de VanDrie Group deze verantwoordelijkheid t.a.v. de keten niet nemen als het gaat om het tegengaan van negatieve klimaatimpact."

Vion wast zoals altijd haar handen in onschuld, verkoopt leugens ("varkensvlees is duurzamer dan tofu...") en wijst liever naar anderen.

Wij zien maar één oplossing: sluiten die tent, en betalen voor alle rotzooi!

Naschrift: Zoals wij al verwacht hadden weerspreekt Vion de cijfers: "Zijn huidige broeikasemissie berekent Vion op 4 megaton, een derde van waarop Milieudefensie uitkomt" aldus het FD. Vion komt echter niet met rekenmethoden, dus hier kunnen we niks mee. Ook komt Vion weer met hun oude leugen op de proppen dat vleesvervangers vergelijkbaar zijn met varkensvlees qua uitstoot. Wij hebben ondertussen een reactie gestuurd naar kranten die dit citaat gedeeld hebben.

Nog een naschrift: het antwoord van Minister Carola Schouten, op de vraag van de Partij van de Dieren of Vion meer zou moeten doen om de uitstoot in de hele productieketen te verminderen: "Het is aan Vion zelf om te bepalen of zij concrete klimaatdoelen willen stellen aan alle schakels in de keten.". Ook zegt de Minister regelmatig overleg te hebben met de bedrijven... Blijkbaar vergeet de Minister dat ze niet alleen over Landbouw, maar ook over Natuur gaat!

Wordt vervolgd!

Bron: de onzichtbare vervuilers van de vlees- en zuivelindustrie (Milieudefensie)