Wij schreven eerder over de schandalige relaties die de Rainforest Alliance onderhoudt met megaslachter Vion: hun vice voorzitter, Ton van der Laan, zit in de supervisory board van Vion. Vion is verre van duurzaam en sociaal, en wij vinden het dan ook absurd dat het vleesbedrijf probeert goede sier te maken door banden te onderhouden met een zogenaamd "groene" en "eerlijke" organisatie als Rainforest Alliance.

Zo niet de Alliance zelf.

Na drie maanden wachten kwam de Alliance eindelijk met een antwoord dat er geen "conflict of interest" is. Immers: "de Rainforest Alliance werkt niet in de varkens-sector [...] Wij certificeren geen producten van VION en Vion is geen Rainforest Alliance partner". Om daarbij af te sluiten met, "wij waarderen de ervaring en het perspectief dat Ton van der Laan in het bestuur brengt".

Volgens de Code of Conduct van de Rainforest Alliance bestaat er een belangenverstrengeling wanneer een individu, zoals een bestuurder, belangen heeft die concurrerend met of in strijd zijn met de belangen van de Rainforest Alliance.

Wat zijn de belangen van Vion? Méér varkens op de wereld zetten, en die tegen zo laag mogelijke kosten slachten en verwerken tot "producten". Arbeidskosten worden zo laag mogelijk gehouden, arbeiders zelf stil en gedwee. Milieu? Vion staat op nummer 5 van Nederlandse bedrijven die de meeste winst maken op soja uit Brazilië....

De belangen van de Rainforest Alliance zouden, ons inziens, moeten zijn: behoud van het regenwoud, behoud van ecosystemen, bescherming van rechten van arbeiders.

Wie ziet hier géén conflicterende belangen?

Met dit antwoord lijkt ons maar één conclusie mogelijk: de Rainforest Alliance is helemaal niet "groen" en "eerlijk". Ben je het hiermee eens? Laat dit weten via sociale media!