Speech op het klimaatalarm protest in Tilburg, op 14 maart 2021

Wij staan hier vandaag met z'n allen omdat we ons zorgen maken over het klimaat en het milieu. We staan hier in 1 van de meest vervuilde steden van Nederland. En, we staan hier nog geen kilometer van een grote klimaat-crimineel vandaan; Vion.

Vion is het grootste vleesbedrijf van Nederland; ze hebben verschillende slachthuizen verspreid door het land en ook in Duitsland en België.

In deze stad, Tilburg, slacht Vion iedere dag zo'n 400 koeien. Die 400 koeien die morgen, zoals iedere maandag, geslacht zullen worden, zijn bijna allemaal afgedankte melkkoeien. Ze zijn doorgaans niet ouder dan zes jaar, maar ze zijn niet meer productief, of ze zijn letterlijk uitgemolken en het slachthuis ingesleept. Deze koeien worden dus eerst misbruikt omdat mensen hun melk afpakken, en vervolgens wordt er nog goed geld verdiend aan hun vlees en aan het vlees van hun kalfjes.

Die slacht is gruwelijk en alleen dat al is een reden om Vion te sluiten. Wie wil er zo een moorddadig bedrijf in z'n stad?

Maar we staan hier omdat we ons zorgen maken over het klimaat en het milieu. Waarom noem ik Vion een klimaat-crimineel?

Vion slacht in een jaar 15 miljoen varkens en bijna een miljoen koeien. Milieudefensie heeft hier een onderzoek naar gedaan. Als je naar de hele keten kijkt, dus niet alleen het slachten maar ook het houden en voeren van al deze dieren, kom je uit op een totale uitstoot van 11,6 megaton broeikasgassen, veroorzaakt door Vion. Dit is te vergelijken met een derde van alle uitstoot van al het wegverkeer in Nederland.

Hier in Tilburg is uw lokale slachtfabriek verantwoordelijk voor ongeveer een halve megaton co2 uitstoot per jaar. Als Vion dit zou compenseren, wat ze niet doen, zouden ze 25 miljoen bomen moeten planten. Per jaar. Daar krijg je Tilburg aardig groen mee...!

Vion is ook verantwoordelijk voor enorm veel soja import, uit Brazilië.... want al die varkens en koeien moeten natuurlijk eten en dat is echt niet alleen maar gras en restafval. En voordat u denkt dat die soja verbouwd wordt voor veganisten, dit is een mythe. 90% van alle soja die in de Amazone wordt verbouwd, wordt puur en alleen verbouwd als veevoer.  

En ook lokaal veroorzaakt dit bedrijf problemen: Alle megastallen zorgen voor een enorme mestberg, vooral hier in Brabant. En de bouw van nieuwe stallen gaat maar door. En natuurlijk stikstof, ammoniak, antibiotica, ga zo maar door.

Bewoners klagen over stank en lopen risico op ziekten (denk maar aan gekke koeienziekte en Q koorts, en natuurlijk corona, wat ook van dieren afkomstig is).

Het dierenleed en de milieuschade alleen al zouden genoeg zijn om dit bedrijf tot crimineel te verklaren.

Maar Vion laat ook nog eens het smerige werk opknappen door zogenaamde flexwerkers. Dit zijn bijna allemaal arbeidsmigranten die het uiterste minimumloon krijgen en als vuil worden behandeld door dit bedrijf. En door al die flexcontracten kan Vion zich makkelijk verschuilen achter schimmige uitzendbureau's. Ook zijn het deze arbeiders die het meeste risico lopen om corona te krijgen op het werk: dit is ondertussen al in 10 slachthuizen van Vion gebeurt.

Vion gaat niet uit zichzelf veranderen. Daarom staan wij hier, om te eisen dat Vion sluit.

En nee, dat betekent geen verlies aan werkgelegenheid. Op de plek waar Vion nu staat, kan een bedrijf komen wat diervriendelijk is en een positieve bijdrage levert aan het milieu. Dit betekent dus geen slachthuis. Een bedrijf wat eerlijk, veilig en goedbetaald werk biedt. En wat omwonenden geen overlast bezorgt.  

Ook daar zullen we zelf voor moeten zorgen!

Sluit VION! Voor het klimaat, maar ook voor de dieren en voor de mensen.