Vion heeft vorige week bekend gemaakt dat ze een slachthuis in België overnemen. Het gaat om Adriaens in Zottegem. Met de overname beperkt Vion zich niet meer alleen tot de Duitse en Nederlandse "slachtmarkt" (want afzetmarkten hebben ze al over de hele wereld). Vion zegt ook zich te willen versterken in West Europa.

Adriaens NV is een runderslachterij wat 2.500 koeien per week kan slachten. In werkelijkheid worden momenteel ongeveer 1.300 dieren geslacht per week.

In 2016 werd het slachthuis overgenomen door de Veviba-slachthuisgroep, eigendom van Verbist. In 2018 raakte Veviba in diskrediet. Er werd onder meer geknoeid met houdbaarheidsdata en vlees dat niet geschikt was voor menselijke consumptie belandde in de supermarkten. Een ex-medewerkster van Veviba getuigde dat medewerkers moesten knoeien met houdbaarheidsdata van vlees. Rottend vlees moesten ze omdraaien in de verpakking of bijkruiden, zodat de klant en consumenten niets in de gaten zouden hebben. “De consument eet dus rot vlees, zonder dat ze het beseffen” aldus de anonieme getuige.

Supermarktketens Delhaize, Carrefour en Colruyt verbraken toen de samenwerking met Groep Verbist.

Wil je weten hoe het er aan toe gaat in de slachthuizen van Verbist, bekijk dan deze video van Animal Rights. Wij hebben geen enkele reden om aan te nemen dat het er anders aan toegaat in Zottegem. De overname door Vion zal het alleen maar erger maken, omdat we verwachten dat Vion de slachtaantallen snel zal verhogen.

Vion is vorig jaar gestopt met het slachten van afgedankte melkkoeien in Leeuwarden. Met veel bombarie werd het slachthuis omgetoverd in een plantaardige burger fabriek. Leuk, maar zoals wij eerder al meldden, Vion gaat er geen dier minder om slachten. En zoals nu blijkt, er is een alternatief in België gevonden en Vion zal binnenkort alleen maar meer dieren doden.

Wij hebben daarom besloten de activiteiten van Sluit VION! uit te breiden. Volg ons voor nieuws en acties!

Foto: Animal Rights (Zottegem)