Vion is het grootste vleesbedrijf van Nederland met een groot aandeel in de Duitse markt. In 2019 had Vion een omzet van meer dan 5 miljard euro. De directie ‘verdient’ goed, zo kreeg de CEO in 2019 1,3 miljoen (waarvan 500,000 bonus). De Raad van Advies krijgt vergoedingen van tot 75.000. Hierin zitten mensen die ook bestuursfuncties bekleden bij zogenaamd duurzame organisaties zoals Rainforest Alliance en AgriProFocus. De leden kwamen 13 keer bij elkaar in 2019.

De winsten zijn overigens maar matig, 27 miljoen in 2019 (0,5% van de omzet).

Steun van veeboeren

Vion heeft een innige relatie met veeboeren: ze is eigendom van de NCB - het investeringsfonds van de ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie). De 15.000 leden van de ZLTO – boeren – zijn de aandeelhouders van Vion.

Vion sponsort de protestboeren van o.a. Agractie. De FDF dreigde de actie van Sluit VION! in juni 2020 te verstoren en intimideerde actievoerders door foto's en namen te verspreiden in een Facebook groep. In 2011 echter werd Vion Boxtel zelf geblokkeerd door varkensboeren als protest tegen de lage varkensprijzen.

Boxtel exportslachterij

In Boxtel zit het grootste slachthuis van Vion, en tevens het hoofdkantoor. Vion heeft nog 28 andere vestigingen verspreid over Nederland en Duitsland.

Alle locaties van Vion (bron Vion website)

Het huidige Vion is in 2003 ontstaan, maar al sinds 1916 is er een exportslachterij in Boxtel gevestigd. Ook nu nog wordt het merendeel van het vlees en de vleesproducten geëxporteerd. Het bedrijf speelt kortom een marginale rol in de binnenlandse voedselvoorziening en creëert in plaats daarvan vooral milieuproblemen en leed.

Greenwashing

Ondanks de duidelijke overlast en uitbuiting die dit bedrijf veroorzaakt, proberen ze er toch steeds een mooi verhaal van te maken. Zo denkt Vion goede sier te maken met haar dochter De Groene Weg, en sponsorden ze Tom Dumoulin met vlees (dit laatste heeft Sluit VION! al een stokje voor gestoken...)