Vion is het grootste vleesbedrijf van Nederland met een groot aandeel in de Duitse markt. De jaaromzet ligt rond de 5 miljard.

In 2020, het coronajaar, daalde de omzet van Vion licht, maar de winst was 53 miljoen en is daarmee zelfs bijna verdubbeld ten opzichte van 2019. De aandeelhouder (NCB ontwikkeling, een investeringsfonds van de ZLTO) krijgt zelfs een dividenduitkering van 17,5 miljoen euro, het hoogste bedrag in ten minste drie jaar. De vraag is wat de leden van de ZLTO, veehouders maar ook plantaardige boeren, hier precies van terug zien. Ook het gemiddelde salaris van een Vion manager is opnieuw verhoogd naar 1,23 miljoen euro per jaar in 2020 met daarbovenop een bonus van zes ton. De Raad van Advies krijgt vergoedingen van tot 75 duizend euro. De leden kwamen 13 keer bij elkaar in 2019.

Steun van veeboeren

Vion heeft een innige relatie met veeboeren: ze is eigendom van de NCB - het investeringsfonds van de ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie). De 15.000 leden van de ZLTO – boeren – zijn de aandeelhouders van Vion.

Vion sponsort de protestboeren van o.a. Agractie. De FDF dreigde de actie van Sluit VION! in juni 2020 te verstoren en intimideerde actievoerders door foto's en namen te verspreiden in een Facebook groep. In 2011 echter werd Vion Boxtel zelf geblokkeerd door varkensboeren als protest tegen de lage varkensprijzen.

Boxtel exportslachterij

In Boxtel zit het grootste slachthuis van Vion, en tevens het hoofdkantoor. Vion heeft nog 28 andere vestigingen verspreid over Nederland en Duitsland.

Alle locaties van Vion (bron Vion website)

Het huidige Vion is in 2003 ontstaan, maar al sinds 1916 is er een exportslachterij in Boxtel gevestigd. Ook nu nog wordt het merendeel van het vlees en de vleesproducten geëxporteerd. Het bedrijf speelt kortom een marginale rol in de binnenlandse voedselvoorziening en creëert in plaats daarvan vooral milieuproblemen en leed.

Greenwashing

Ondanks de duidelijke overlast en uitbuiting die dit bedrijf veroorzaakt, proberen ze er toch steeds een mooi verhaal van te maken. Zo denkt Vion goede sier te maken met haar dochter De Groene Weg, en sponsorden ze Tom Dumoulin met vlees (dit laatste heeft Sluit VION! al een stokje voor gestoken...)