De Partij voor de Dieren maakte laatst bekend dat er maar liefst 97 mensen bij Vion's slachthuis in Boxtel besmet waren geraakt met corona en stelde dit op 24 maart in de Tweede Kamer aan de orde. Dit is de tweede uitbraak bij Vion in Boxtel, eerder bleken ook Groenlo, Scherpenzeel en acht Duitse slachthuizen van Vion corona brandhaarden.

Op 30 maart, direct na onze actie, twitterde de Gemeente Boxtel een bericht van de GGD door:

Volgens de Gemeente is er dus geen probleem geconstateerd bij  Vion.

Op 1 april verschijnt een artikel in Brabants Dagblad waarin Vion voor het eerst erkent dat er besmettingen zijn. Woordvoerster Nancy Aschman lijkt bij Mark Rutte te hebben geleerd hoe ze om de hete brij heen kan draaien. Een corona uitbraak noemt Vion het niet, maar:

"'We herkennen ons in die uitspraak’', reageert Vion-woordvoerder Nancy Aschman. Alleen is het volgens haar niet zo dat de slachterij zelf de brandhaard is. 'Het gaat bijvoorbeeld om mensen die uit een risicogebied terug zijn gekomen, na een weekend of vakantie in het buitenland.’"

En trouwens, die aantallen vallen best mee, toch? "‘97 is een hoog aantal, maar er werken ook iedere dag 1600 mensen. En als het echt gevaarlijk wordt, zullen de GGD en de arbodienst dat absoluut aangeven en kunnen we direct maatregelen treffen.'"

Met andere woorden, het is met 97 besmette mensen nog steeds niet ‘echt gevaarlijk’. Er is niets aan de hand. Vion presteert het zelfs om arbeiders zelf de schuld te geven: mensen zouden besmet zijn geraakt bij een babyshower!

Natuurlijk zijn dit uitvluchten, en waarom zouden we Vion op haar woord geloven? Het bedrijf heeft er alle belang bij om haar straatje schoon te vegen, zodat het kan blijven doorgaan met haar dodelijke en winstgevende werk. En al klopte het verhaal van de babyshower. Waarom leven die mensen zo dicht op elkaar? Waarom wonen de mensen sowieso waar ze nu wonen? Omdat ze voor Vion werken, via een uitzendbureau dat voor de erbarmelijke huisvesting zorgt. Hoe de besmettingen ook zijn ontstaan, Vion kan haar verantwoordelijkheid niet ontlopen voor de context waarin dat is gebeurd. En de GGD moet ophouden om Vion de ruimte te geven voor haar het-valt-wel-mee prietpraat. 97 besmettingen in drie weken tijd is niet weinig - en zijn alle overige werknemers überhaupt al getest? Dit is een forse uitbraak, en het is niet de eerste. Slachthuis Vion in Boxtel dient alleen al daarom ogenblikkelijk stilgelegd te worden. Inkomensgarantie en fatsoenlijke huisvesting voor de arbeiders horen daar bij.

En waarom houdt de gemeente keer op keer Vion de hand boven het hoofd? Moet de volksgezondheid en het welzijn van de arbeiders niet een keer serieus genomen worden? Sluiten die handel!